Fonduri pentru pensiuni agroturistice?

Pentru că mulți ne-ați întrebat, în contextul unor fonduri europene pentru investiții în zona rurală și in domeniul serviciilor turistice (agroturism), veștile încă se lasă așteptate.

Mulți dintre noi am avut sau încă avem un vis de transformare a unei case tradiționale (fie a bunicilor, fie una achiziționată recent, în contextul realităților pe care le trăim) într-o pensiune pe fonduri europene.

Investiția într-o afacere din turism în zonă rurală pare o idee originală, dar, din păcate, istoricul surselor de finanțare prin PNDR 2014-2020 are câteva concluzii clare, care se vor reflecta și în eventualele fonduri disponibile în 2021 și 2022:

- condiția ca solicitantul să aibă legături strânse cu ruralul, cu activitățile agricole, gospodărești, meșteșugărești și, evident, turistice va fi una esențială,

- condiția privind terenul din zona rurală, existența unei exploatații agricole și mărimea unității de turism trebuie să respecte condiții clare - teren minim 1000 mp, exploatația în aceeași comună cu amplasamentul investiției și capacitatea agro-pensiunii de 8 camere - să nu mai vorbim că investiția potențială te obligă pe tine, om cu idei, să te implici total în administrarea agro-pensiunii,

- eligibilitatea în cazul unor măsuri anterioare filtra potențialii beneficiari, anume fermieri, membrii unei gospodării agricole înregistrați la Registrul Agricol, microîntreprinderi și întreprinderi mici din zona rurală care dezvoltă activități non-agricole. Asta înseamnă că solicitantul trebuie să desfășoare o activitate agricolă, cum ar fi cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi, exploatații agricole, creșterea animalelor etc. la momentul depunerii aplicației de finanțare.

Pe scurt, nu e destul să ai un teren în proprietate în zonă rurală, sau un imobil pe care ti-l dorești amenajat pentru o afacere agroturistică, ci trebuie să fii organizat deja într-o formă de organizare cu specific agroturistic sau, cel puțin să ai o formă de organizare în zonă rurală.

Pare tot mai clar că granturile care vor mai fi disponibile vor fi concentrate pe investiții în unități agroturistice existente, judecând după succesul celor 2 măsuri de acest tip din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014–2020), cu cele două submăsuri specifice pentru activitățile non-agricole: Submăsura 6.2. ”Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” și Submăsura 6.4. ”Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” (fonduri epuizate, măsuri închise).

Așteptăm și noi, cu interes, noutăți în acest domeniu.


457 mil. €

EPMC a asigurat managementul pentru proiecte în valoare de 457 mil euro.

115 mil. €

EPMC a atras finanțări pe infrastructură în valoare de 115 mil euro.

129 experți

Echipa EPMC este formată din 129 de experți interni și colaboratori externi.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru